Magamról

1937 december 19-én születtem, Budapesten. Apám orvos
volt, aki sikeresen indult az írói pályán is. Anyám
fogorvosként, majd később iskolaorvosként dolgozott.
Négy évvel idősebb bátyám, Dr. Marek Péter szintén az orvosi
pályát választotta: népszerű szemész-professzor lett belőle.

Én kicsi koromtól fogva szerettem a meséket, a történeteket,
ezért már négy éves koromban megtanultam olvasni. Később
rátaláltam a rajzolás örömére. Középiskolás koromban
mágnesként vonzott a színház, dramaturg akartam lenni.

17 éves koromban, tehát jó későn megismerkedtem a bábuk varázslatos világával is: Auróra nevű amatőr együttesünk 1956-ban előadta Bartók Béla Fából faragott királyfijának marionettszínházi változatát. Ebben én táncoltathattam a királylányt. Az előadás nagy sikert aratott, de az 1956-os forradalom után szétzilálódott az együttes.

Tizenhét éves koromban rajzoltam meg első mesekönyvemet, amelyik 1956-ban meg is jelent.

A Fazekas Mihály Gimnáziumban érettségiztem, de sokáig nem tudtam eldönteni, hogy mi legyek. Voltam kirakatrendező tanuló, egy évig jártam az Iparművészeti Főiskolára – akkor épp bábtervező szerettem volna lenni – de eltanácsoltak. Egy évig szomorkodtam és karácsonyfadíszeket festettem, aztán szerencsére bekerültem az Állami Bábszínházba.
Az itt töltött négy év alatt bábszínészi diplomát szereztem, és végre belekóstolhattam a színház világába. Közben
levelező tagozaton elvégeztem az ELTE Bölcsészettudományi Kar magyar irodalmi szakát.

1963 a nagy döntések éve volt: végre rájöttem, hogy csak írnom és rajzolnom kell. Kiléptem a Bábszínházból és szabadúszó lettem. Férjhez mentem Kaunitz Ervin díszlettervezőhöz. Két fiunk született, Tamás és Miklós.

Akkor már sorra jelentek meg a képeskönyveim a Móra Kiadónál. Tudtam már, hogy a könyvkészítés az igazi feladatom, amit egyedivé tett az, hogy magam készítettem az illusztrációkat is. Akkoriban az orosz Szutyejev és az angol Munro Leaf dolgozott hasonlóképpen. Antoine de Saint-Exupéry is saját maga rajzolta a Kis herceg képeit.

A Corvina Kiadó gondozásában számos idegen nyelven jelentek meg a könyveim. 1965-ben adták ki Japánban a Laci és az oroszlánt Tokunaga Yasumoto professzor kitűnő fordításában, s mind a mai napig évente újra és újra kiadják. A könyv példányszáma most már jóval túlhaladta a hatszázezret.

Külső munkatársa lettem két gyerekújságnak, a Dörmögő Dömötörnek és a Kisdobosnak. Készítettem folytatólagos
képregényeket, rajzos történeteket, rejtvényeket. Megjelent több sikeres társasjátékom.

Írtam sok-sok mesét, bábjátékokat, rádiójátékokat. Készítettem forgatókönyveket a Magyar Televízió gyermekműsorai számára. 45 perces tévéjáték-sorozatot írtam éveken át a 8-12 éves gyerekeknek.

Ebben az időben /1974-76/ írtam meg a Magyar Televízió megrendelésére A kockásfülű nyúl című rajzfimsorozat 26 epizódjának forgatókönyét, amelyet a Pannónia rajzfilmgyár megfilmesített Richly Zsolt rajzaival és az ő kiváló rendezésében. Ez a sorozat a mai napig népszerű a gyerekek és a felnőttek körében is. Külön érdekessége a sorozatnak, hogy szöveg nélkül készült, az eseményeket a képek és a zenei effektusok jelenítik meg.

Életem fontos része volt az utazás. Sok-sok meghívás érkezett Magyarország különböző részeiről író-olvasó találkozókra. Hívtak gyermekkönyvtárakba, iskolákba, nagyvárosokba és icipici falvakba. Itt aztán együtt volt minden: meséltem, közben rajzoltam egy nagy táblára színes krétákkal, s ha kellett, báboztam is a gyerekeknek. Megismerkedtem az egész országgal.

1976-ban elváltam, második férjem Heinrich Ferenc Ybl díjas építész. Az ő építészi sikerei lehetővé tették, hogy megalapítsuk saját építész irodánkat és könyvkiadónkat, a Ceruzát.

Férjemmel ma is nagyszerű utazásokat teszünk együtt Európában, és már hatszor voltunk Japánban. 2005-ben ugyanis Oszakában nagy örömömre egy galériában életmű-kiállítást rendeztek a műveimből. Ráadásul 2006 és 2009 között a Mark’s nevű cég igazgatója, Kazuhiko Takaghi úr naptárakat, kalendáriumokat, poharakat, bögréket, fotoalbumokat, esernyőket és még rengeteg különféle tárgyacskát gyártott Laci és az oroszlán, Kippkopp és Boribon figuráival. Magyarországon a Kockásfülű nyúl jelent meg sok-sok terméken. 2006-ban a bolognai
Gyermekkönyvásáron külön pavilonban mutatkozott be a Ceruza kiadó.

2009-ben Tókióban és Oszakában szintén kiállítás készült „Magyar karácsony Marék Veronikával“ címmel. Japánban szinte minden könyvem megjelenik, ahogy elkészül a magyar kiadás. Eddig 30 kötet látott napvilágot.

Összeszámoltam: magyarul eddig 50 könyvem jelent meg.

Más nyelveken is olvashatók a meséim. Létezik lengyel, szerb, román, szlovák, angol, francia, német, spanyol, koreai, és kétféle kínai kiadás.

Tallér Zsófia zeneszerzővel készítettünk egy lemezt Boribon muzsikál címmel. 2010-ben a budapesti Fonogram-gálán ezt választották az év legjobb gyermeklemezének.

Rajzfilm lett a Laci és az oroszlán című könyvemből. A Kippkopp a fűben és Kippkopp a hóban animációs változata is elkészült. Megvalósulás előtt áll a Kippkopp és Tipptopp, valamint a Kippkopp és a hónapok című film is. Most indul a Boribon sorozat gyártása, és egy másik sorozat a kis piros oroszlán főszereplésével.

Nagy örömöt jelent számomra, hogy a Kolibri Bábszínház két bábjátékomat is játssza, és a Budapest Bábszínház Boribon és Annipanni címmel zenés bábjátékot készített, amelyik három éve nem kerül le a műsorról. Ezekkel végre régi-régi álmom
valósult meg:

Tagja vagyok a Magyar Szépírók Társaságának.

Most már itthon is érzem a szeretetteljes figyelmet. Sorra jöttek a kitüntetések.

  • 1983 Ifjúsági díj
  • 2006 Janikovszky Éva díj
  • 2010 József Attila díj
  • 2014 magyar IBBY életmű díj
  • 2015 Jelölés Astrid Lindgren díjra
  • 2015 Pagony Aranytoll
  • 2016 Pro Familiis
  • 2018 Budapestért díj
  • 2019 Jelölés Andersen díjra

Fiaim, Kaunitz Tamás és Miklós fotósok lettek. Három unokám van: Kaunitz Milán és Lili, valamint Kaunitz Marci. Férjem lánya dr. Heinrich Erzsébet pszichiáter, gyermekei Vasadi Eszter és Vasadi Noémi.

Elmúltam 84 éves. Sose hittem, hogy megérem ezt a magas kort. De szerencsére még mindig dolgozom, ha lassabban is, mint régen. Remélem, terveim közül még megvalósulhat egy-kettő.