A Kockásfülű nyúl

2 X 13 részes rajzfilm-sorozat, készült a Pannónia Filmstúdióban, 1974 és 1976 között

  • Forgatókönyvet írta: Marek Veronika
  • Rajzolta, rendezte: Richly Zsolt
  • Zenéjét írta: Balázs Árpád

Születhet-e mese a nagyváros kellős közepén? Ott ahol az utcák medrében autórajok cikáznak, ahol millió kockaszemével bután néz maga elé millió kockaház? Elűzi a rejtőzködő mesét a benzingőz, az átható fény és a bömbölő televíziók hangja?

Csakhogy ahol gyerekek vannak, ott megbújik a mese is. Ez a mese egy öreg bőröndben lakik, a bőrönd egy limlomos kamrában, a kamra egy toronyház tetején, ott, ahová a veréb sem száll fel, mert elszédül és lepotyog.

Szóval kinyílik a bőrönd és kilép belőle a mese, vagyis a kockásfülű nyúl. Távcsövével a kéményhez ugrándozik, hogy onnan lesse meg, mit is csinálnak a barátai: Kriszta, a feketesörényű, vadóc kislány, Menyus, az álmodozó művészlélek, Kistöfi, aki kicsi és buta, valamint Mozdony, aki nagy és erőszakos. Persze mindig történik velük valami, mindig akad zűrzavar, gubanc, kicsordult könnycsepp – úgyhogy segíteni kell, most, rögtön, azonnal!

A nyuszi nagy, kockás füle pörögni kezd, mint a helikopter propellere. Repül a magasban, aztán leszáll és belepottyan az események kellős közepébe. Nem tesz csodát, csak töri a fejét, repked ide-oda, csetlik-botlik a gyerekek közöttaddig, amíg minden el nem rendeződik.

Megkerül az elveszett papagáj, a fényképezőgép, elkészül a születésnapi torta, megjavul az elromlott kisautó, hazatalál az eltévedt Kistöfi, Menyus győz a sportpályán, Mozdony megtanul Krisztától gitározni. Elmennek a jelmezbálba, sétálnak az Állatkertben, fociznak a játszótéren.

S amikor a történeteknek vége, a kockásfülű nyúl visszaszáll a limlomos kamrába, az öreg bőröndbe a toronyház tetején, a nagyváros pedig elrejti, álomba ringatja a benne élő mesét.